רפואה סינית היא אוסף פרקטיקות המבוססות על תורת הרפואה העתיקה הסינית, זו אשר התפתחה במהלך ה-2000 שנים האחרונות. תורת הרפואה הסינית מבוססת על פילוסופיה עתיקה, ופועלת כחלק בלתי נפרד ממערכת הרפואה הממשלתית הסינית. הטיפול ברפואה הסינית הינו באמצעות צמחי מרפא, דיקור (אקופונקטורה), טיפולי מגע, תרגול גופני ותרגולי נשימות וייעוץ תזונתי. בנוסף קיימות פרקטיקות אבחון שונות דוגמת אבחון על פי הדופק. בסיס הרפואה הסינית כרוך ברעיון קיום אנרגיית הצ'י, אנרגיית החיים, וזרימתו לאורך מרידיאניים בגוף.
היווסדות הרפואה הסיניתראשיתה של הרפואה הסינית היא במסורות ריפוי של אומניות עתיקות. מסורות אלו התפתחו עם התפתחות התרבות הסינית ומהן נוצרו הפרקטיקות השונות כגון השימוש בצמחי מרפא, שיטות תזונה מסוימות, תרגול גופני לשמירה על בריאות, דיקור ועיסוי.
ספר הרפואה הראשון שנלמד עד היום בקרב רופאים סינים הוא ספר הרפואה של הקיסר הצהוב שאומרים שנכתב כבר ב- 2600 לפנה"ס. על פי העקרונות המנחים אשר נקבעו בספר הזה, האדם מהווה חלק מהעולם והטבע. ככזה, עליו לחיות בהרמוניה עם חוקי הטבע והשינויים בעולם, כשינוי העונות או חילופי היום ולילה, לדוגמה. ספר זה קובע למעשה גם את העקרונות המנחים לטאואיזם שהתפתח מאוחר יותר. הספר ערוך בצורת שאלות ותשובות בין הקיסר הצהוב האגדי ורופא החצר שלו. הספר מפרט בדרך זו את גורמי המחלות, שיטות הטיפול בהן והדרך לשמירת הבריאות בהתאמה עם גורמי הטבע והיקום. בחלקו הראשון של הספר הנקרא "שאלות פשוטות" נדונים נושאים כאיכות חיים, שמירה על בריאות, אבחון, דיקור, תזונה ועוד. החלק השני הנקרא "הציר הרוחני" נכנס לעומק תורת הדיקור.
עקרונות הרפואה הסינית• צ'י - על פי הפילוסופיה הסינית בכל אדם ובטבע קיימת אנרגיית החיים, אנרגיית צ'י. כדי שאדם יחיה בהרמוניה ובבריאות על אנרגיית הצ'י לזרום בחופשיות בגופו דרך המרידיאניים השונים. לעתים, אנרגיית הצ'י נתקעת במקום מסוים או אינה מגיעה מספיק למקום אחר, וכך נגרמות מחלות. כדי לתקן את האדם, יש לחדש את זרימת הצ'י התקינה בגוף.
• יין ויאנג – בכל דבר קיימים שני כוחות מנוגדים אך משלימים. יין הוא החלק הקר, הנמוך והאיטי בתהליכים, ואילו היאנג הוא החלק מואר, החם והמהיר. תסמינים שונים מזוהים כעודף של כוח אחד ואז הטיפול הוא באיזון על יד הכוח השני (קירור או חימום, אכילת מזונות משלימים וכדומה).
• חמשת היסודות – חמשת היסודות הם חמישה ביטויים שונים של הצ'י המזינים ומבקרים זה את זה. לחיים הרמוניים על יסודות אלו להימצא באיזון זה עם זה. היסודות הם עץ, אש, אדמה, מתכת ומים.
שיטות הטיפול המקובלות ברפואה הסינית כוללות שיטות ופרקטיקות שונות כדיקור סיני (אקופונקטורה), שימוש בצמחי מרפא, עיסויים וטיפולי מגע שונים כשיאצו וטווינה, פעילויות גופניות כטאי צ'י וצ'י קונג, שימוש במוקסות (חימום נקודתי באמצעות תערובות צמחים), כוסות רוח, טיפולים במגנטים וכדומה.
לימוד רפואה סיניתכיום לא ניתן להוציא תואר אקדמי בלימודי רפואה סינית בארץ. ככלל, לימודי רפואה סינית ולימודי רפואה משלימה אינם נלמדים במוסדות אקדמאים אלא רק במוסדות המתמחים על פי רוב בלימודי רפואה סינית ולימודי רפואה משלימה. לא ניתן לקבל תואר אקדמי בלימודי רפואה סינית (אלא תוך ביצוע השתלמויות לימודים בחו"ל), וודאי שלא מדובר בתואר ורישיון רפואי.
רמת הלימודים ותוכנם אינם זהים בין מוסד למוסד, אולם המסלולים הרציניים הנמשכים כארבע שנים שואפים כולם לשלב לימודים מתחום הרפואה המערבית עם לימוד הפילוסופיות והפרקטיקות מעולם הרפואה הסינית. הלימודים כוללים גם צד עיוני וגם התמחות מעשית המכינה את התלמידים לעבודה בקליניקות השונות.
כיום , קופות חולים רבות משלבות טיפולי רפואה סינית ומשלימה בין השירותים אותן הן מציעות לחבריהן, במיוחד בקרב בעלי הביטוחים המשלימים. רופאים מערביים שולחים יותר ויותר חולים לקבל עזרה בקרב מטפלים ברפואה סינית אשר מציעים הקלה בתחומים בהם לרפואה המערבית אין כיום תשובה כטיפולים בכאב.